Menu
EUR
Zweeds glas uit het Koninkrijk van Kristal

Zweeds glas uit het Koninkrijk van Kristal

Als u een liefhebber bent van Zweeds glas en kristal, dan heeft u vast wel eens gehoord over het Koninkrijk van Kristal. Maar wat is dit nu precies, en welke glasblazerijen bevinden zich in de kleine regio? U leest het in deze blog van Glaskunst Art...

Het Zweedse Koninkrijk van Kristal

The Kingdom of Crystal (Zweeds: Glasriket) is tegenwoordig een geografisch gebied met in totaal 14 glasblazerijen in de gemeenten Emmaboda, Nybro, Uppvidinge en Lessebo in Zuid-Zweden.

De twee gemeenten Emmaboda en Nybro behoren tot de provincie Kalmar en Lessebo en Uppvidinge behoren tot de provincie Kronoberg. Het gebied maakt deel uit van de provincie Småland en Nybro wordt beschouwd als de hoofdstad van het gebied Kingdom of Crystal.

Het Koninkrijk van Kristal staat bekend om zijn handgemaakt en mondgeblazen glas met een doorlopend verhaal sinds 1742. De glasblazerijen zijn onderdeel geworden van de cultuur van Zweden; voorbeelden zijn te vinden in veel Zweedse huizen, herkenbaar aan een kleine sticker aan de onderkant met de naam Orrefors, Kosta, etc. Het hoogtepunt van de glasproductie was het einde van de 19e eeuw waarin 77 glasfabrieken werden opgericht, waarvan meer dan helft in Småland gelegen was.

The Kingdom Of Crystal voor toeristen

Als je door de beboste provincie Småland in Zweden reist, is het normaal om minstens één van de glasblazerijen te bezoeken. De grotere hebben aangrenzende musea en staan ​​open voor bezoekers om de glasblazerij te zien, normaal gesproken vanaf een platform naar beneden kijkend. Eten is verkrijgbaar, evenals winkelen voor verschillende glasproducten zoals glazen, schalen, vazen ​​en unieke glazen ornamenten.

Onderzoek onder de Zweedse bevolking

Het Koninkrijk der Kristal is een populaire en bekende toeristische bestemming. De regionale raad van de provincie Kalmar voert om de vier jaar een onderzoek uit om het Zweedse publiek te peilen naar hun kennis en bewustzijn over de bezienswaardigheden in de provincie Kalmar.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Kantar Sifo en omvatte 1500 respondenten in de leeftijd van 20-79 jaar. Uit de enquêteresultaten bleek dat het Kingdom of Crystal-gebied de meest bezochte toeristische attractie in de provincie Kalmar was en een breed scala aan mensen aantrok. Een op de vijf in de leeftijd van 40–79 jaar heeft de afgelopen vijf jaar het gebied bezocht.

De bezoekers hadden geen significant verschil in termen van geografische verbondenheid, inkomen of geslacht. Het enige verschil dat kon worden opgemerkt, was dat de groep die het gebied bezocht eerder ouder dan jong was. Van de respondenten in de leeftijd van 40–65+ jaar beweerde slechts 3% dat ze nog nooit van het Koninkrijk van Kristal hadden gehoord.

Glasblazerijen en scholen in Koninkrijk der Kristal

Er zijn meerdere glasscholen in het Koninkrijk van Kristal gelegen. De meest opvallende zijn de National School Of Glass van Orrefors Glasbruk, en de glasschool van Kosta Glasbruk, die de basis vormt voor het bedrijf Kosta Boda.

Elke glasblazerij heeft zo zijn eigen ontwerptradities, stijlen en karakter. Momenteel vindt u de volgende glasblazerijen in Het Koninkrijk der Kristal:

De glasstudio Bergdalahyttan, hierboven aangeduid als Bergdala, maakt alle glazen onderdelen van onze glazen kroonluchters & lampen van Bsweden Belysningsbolaget, wat wij ook in collectie hebben.

Naast glaskunst van Orrefors en Kosta Boda, en de glazen lampen & kroonluchters van Bsweden Lighting, hebben we ook nog de prachtige glaskunstwerken van Glasbruket Vas Vitreum AB, mondgeblazen uit zuiver Zweeds kristal. Vas Vitreum is gelegen in de Zweedse plaats en gemeente Vadstena, en valt dus nét buiten het Koninkrijk der Kristal. U bekijk onze Vas Vitreum glaskunst hier.


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €40,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Stuur ons een bericht

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »