Glasblazen


Glasblazen: de menging van de bestanddelen

Glas is een wonderlijk materiaal dat al vele honderden jaren een enorme aantrekkingskracht uitoefent op mensen van alle leeftijden. Bij het maken van glas is de kwaliteit van de grondstoffen van groot belang. De belangrijkste chemische bestanddelen van glas zijn zand, kalk en soda. De sleutel tot het produceren van hoogwaardig glas is een uitstekende menging van de ingrediënten.
Glas is oorspronkelijk kleurloos. Kleur ontstaat door het toevoegen van verschillende metaaloxiden aan het glas tijdens het glasblazen.

De grondstoffen worden gemengd en in een smeltoven verhit tot een temperatuur van wel 1400 graden. Hierdoor worden de grondstoffen vloeibaar, waarna de oven wordt teruggezet naar zo'n 1100 graden. Zo blijft het glas alsnog vloeibaar, maar is het ook daadwerkelijk geschikt om te gebruiken. Het is dan in feite iets stroperiger.


Het glasblazen

De werking van glas aan de blaaspijp

Nadat het glas qua temperatuur en vloeibaarheid geschikt is om te gebruiken, haalt de glasblazer met zijn blaaspijp glas uit de oven. Dit wordt ook wel 'keien' genoemd. Nu kan de glasblazer aan zijn glasobject beginnen. Glasblazen is een lastige techniek, waar veel geduld en ervaring voor nodig is. Zo doet een glasblazer er ongeveer 8 jaar over voordat hij zich meesterglasblazer mag noemen.

Glas aan de blaaspijp is eigenlijk net als honing, en bij het blazen van glas is coördinatie essentieel. Tijdens het vormen van het glaskunst object mag de blaaspijp namelijk niet stilgehouden worden, om te voorkomen dat het glas door de zwaartekracht in één richting uitzakt. Daarom moet de glasblazer de blaaspijp continue rond draaien. 

Het is eigenlijk een dans tussen hitte, zwaartekracht & centrifugaal kracht.

Met het maken van sommige glasobjecten speelt de glasblazer juist met de zwaartekracht, zoals bij het maken van een knoop (zie foto hieronder). De glasblazer gaat dan op een werkbank staan en houdt zijn blaas pijp stil, zodat het glas in één richting uitzakt. Er ontstaat vervolgens een lange verticale sliert glas, die door de assistent met een speciale tang weer over het glas aan de blaaspijp gehaald wordt. De glasblazer kan de blaaspijp weer rond gaan draaien, en de knoopvorm is geboren.

Glasblazen


Deze techniek kan echter ook toegepast worden bij glasobjecten waar een spiraal omheen moet komen.

Af en toe moet de glasblazer het glas aan de blaaspijp af en toe opnieuw verwarmen zodat het weer goed bewerkbaar is. Tijdens het vormen koelt het glas namelijk af, en wordt het te stug. Door het het glas tussendoor op te warmen in de opwarmoven wordt het glas weer zachter, en is het weer goed te vormen.


Groeien, kleuren & blazen van glas aan de blaaspijp

Door door de blaaspijp te blazen zal een bel ontstaan, die met de hand of met gereedschap kan worden gevormd. Tijdens het blaasproces kan de glasblazer het glas kleuren door metaaloxides toe te voegen. Uiteraard kan de glasblazer óók extra glas aan de blaaspijp toevoegen (keien) om een grotere massa glas aan de pijp te hebben, zodat hij zijn glasobject in spe groter en/of zwaarder kan maken. Zo kan het gewicht aan de blaaspijp oplopen tot wel 15kg!

Glasblazer